dobra kuchnia włoska w Krakowie

Kraków- nie jedynie zabytki, jednak także wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i najbardziej bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednak stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz śliczne zabytki – to również sztuka kulinarna i lokalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy gra toczy się o dania oraz regionalne produkty.

prawdziwa polska pizza w Krakowie

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez pierwszorzędnych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary niejednokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezlik wyśmienitych regionalnych produktów – turyści najczęściej szukają gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych zaprezentują tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej bądź karp zatorski wędzony. Entuzjaści zup muszą posmakować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, który wolno traktować jako deserowy przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go także specyficzne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź kompozycją suszonych ziół.
Mniej modnym, chociaż także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po specyficznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/bianca/   
Jak widać, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy poszukują innowacyjnych, krajowych regionalnych kuchni i produktów, za pomocą jakich mogą o dużo przyzwoiciej zaznajomić Kraków i jego okolice.