Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Pośród wielu możliwości, jakie daje kuchnia europejska warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, kolorów oraz duża porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Typowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się głównie z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie jedzenie
Pasty są bazą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. mięso sezonowane Kraków Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, powodują, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, tortellini, piada i szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film